daajaA - kucharka na jeden dzień

26 czerwca 2012

Kilka dni temu miałam do wykonania pewne zadanie! Mianowicie: zrobić obiad dla dwóch żarłoków (mojego chłopaka i jego brata). Są to największe łakomczuchy, jakich znam, więc postanowiłam zrobić coś prostego a zarazem sytego. Na co dzień nie zobaczycie mnie w kuchni stojącej przy garnkach, ale raz na jakiś czas mogę zrobić wyjątek. :D Na jeden dzień zamieniłam się w kucharkę. Postanowiłam zrobić krokiety z mięsem. Tak naprawdę to od Nas samych zależy, jakie składniki damy do tego dania! Żadna ze mnie znawczyni, ale jest to jedna potrawa, którą mogłabym jeść niemalże codziennie! Post, którego jeszcze nigdy u mnie nie było. Myślę, że jest to fajne, bo pokazanie coś odmiennego wiele wnosi do bloga, a także miło jest oglądać go z nieco innej perspektywy, niż tej „co w modzie piszczy”. No to zaczynamy. daajaA kucharka! :D


Skład:
  • ok 1 l mleka;
  • 2 jaja;
  • ok 3 szkl mąki (szklanka = 250 ml);
  • olej do smażenia.
  • bułka tarta
  • 0.5kg mięsa mielonego
  • przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarenka, sól, pieprz mielony, vegeta);
Etapy:

Pierwszym etapem jest zrobienie ciasto na naleśniki
Składniki na ciasto połączyć ze sobą, najlepiej mikserem, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeżeli jest zbyt rzadkie, można dosypać mąki, jeżeli za gęste - dolać mleko. Smażyć jak naleśniki. Na patelnię teflonową wlewamy kilka kropel oleju, rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron.


 Drugim jest zaś przygotowanie farszu ( mięsa mielonego )
Smażymy na niewielkiej ilości oliwy (lub innego tłuszczu, co kto preferuje). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano.
Odkładamy. Ja dodaję jeszcze trochę tymianku.
 
Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy jak klasyczne krokiety.


Przygotować panierkę: jajko roztrzepać z mąką tak, aby nie było grudek. Przygotowane krokiety zamoczyć w cieście a następnie obtoczyć w bułce. 

 
Kłaść na rozgrzany olej i podsmażać
na złoty kolor. 


Gotowe.


Uwaga są bardzo sycące :)
Smacznego! 
Jak Wam się podobał o takiej tematyce post :) ?

- 61 komentarzy -

  1. Mniaaam ale mi ochoty narobiłaś :D
    wiecej takich postów!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! zupełnie inny post, a ja jako zwolenniczka kucharzenia, bardzo popieram takie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super post :) Ach mi ślinka cieknie ;) Żebym tylko nie zaśliniła monitora :D

    OdpowiedzUsuń
  4. I przy okazji - doszedł mój e - mail? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba nie doszło... ;( Chodziło o współpracę z firmami (parę pytań) :D

      Usuń
    2. Poprzednio był chyba jakiś błąd, wysłałam drugi raz, teraz powinno dojść :)

      Usuń
  5. o tak fajny pomysl zupelnie cos nowego prosimy czesciej zreszta przyda ci sie na pozniej skoro czesto nie stoisz przy garach :D a jesli czytasz jakies ksiazki to tez moglabys polecic bo ja uwielbiam czytac i chetnie poznaje cos innego w swiecie ksiazkowym :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosimy o więcej takich postów! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka rada na przyszłość:najpierw robi się farsz a póżniej smaży naleśniki.
    Bardzo smakowicie wyglądają;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a co za różnica czy zrobi najpierw farsz czy naleśniki??
      przecież i tak to później razem zapieka lub smaży.
      dla mnie róznicy nie ma

      Usuń
    2. też nie rozumiem , szczerze nie chce być nie miła ale Twoja rada jest bezsensu ;/

      a co do postu bardzo fajny , oby takich więcej :)

      Usuń
    3. Dokładnie,
      większej bzdury nie słyszałam. Nie ma różnicy.

      Usuń
    4. Daaja nie słuchaj takich rad :P a co do pomysłu to super!
      zaglądam już do Ciebie regularnie, Twój blog wciągaa ;-)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. super, więcej takich kulinarnych postów w Twoim wykonaniu :) a krokieciki na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszności! :) więcej takich postów :D

    OdpowiedzUsuń
  10. hehe, jeżeli ciasto jest za rzadkie to chyba trzeba dosypać mąki, żeby zrobiło się gęstsze, a nie dolać mleka.:))) i odwrotnie, jak za gęste, dolać mleka, a nie dosypać mąki:)) no, ale post i tak fajny:) czekam na więcej takich notek, pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też chciałam na to zwrócić uwagę :D oczywiście dajana pewnie się pomyliła, ale osoba, która nie ma pojęcia o gotowaniu zrobi tak jak w przepisie dajany :P

      Usuń
  11. hmm, może kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmmmm. :D Chyba dzisiaj zrobię, narobiłaś mi ochoty. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mi się bardzo podoba!
    prosze o więcej takich postow

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja na przykład wszystkie krokiety jadam z sosem czosnkowym
    a twoj pomysl jest świetny, nie wpadłabym na to by zrobić krokiety z mięsem mielonym :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Mi się bardzo post podoba i było by fajnie gdybyś wrzucała np. co jadasz.
    A pomysł na obiad jest świetny,

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam krokiety!
    Wyglądają tak smakowicie, że nabrałam ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  17. Masz śliczną kuchnię ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mojego chłopaka kuchnia :)

      Usuń
    2. przyłączam się, świetna!

      Usuń
    3. mnie tez urzekla:P

      Usuń
  18. Superrr ;) chcemy więcej ! :D

    A ile lat ma brat Twojego chłopaka ? :)

    OdpowiedzUsuń
  19. krokiety sa przepyszne, a Twoje w dodatku bardzo smakowicie wygladaja:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda apatycznie nie powiem,ze mnie też marna kucharka ^^

    OdpowiedzUsuń
  21. Mój chłopak uwielbia krokiety, zresztą każde jedzenie :)
    Często muszę mu gotować :D
    Mnie bardzo często zobaczysz w kuchni, właściwie codziennie :p

    OdpowiedzUsuń
  22. więcej takich postów!!!Przepis muszę wypróbować!!! ;D

    OdpowiedzUsuń
  23. pyszne ,ale niestety tuczące :( ale trzeba wypróbować przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka chudzinka jak daja nie musi liczyc kalorii ;p

      Usuń
  24. Post bardzo ciekawy ;)
    Smakowicie wyglądaja te krokiety! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Mam taki sam mikser :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Mnie sie bardzo post podoba, bo sama mimo ze kocham mode to kocham tez gotowac;] Mam nadzieje ze wiecej bedzie takich postow na Twoim blogu, az mi slinka pociekla na krokiety, wygladaja tak smakowicie ze chyba sama w tym tygodniu zrobie:P Haha zawsze jak jakas blogerka zamiesci jakis przepis nawet najprostszy i najzwyklejszy to nagle ochota nachodzi:] Ale powiem szczerze po obejrzeniu tylko 1 zdjecia z tego postu myslalam ze to ciasto hyhy.

    OdpowiedzUsuń
  27. Mam ten sam mikser, do dupy jest :D Najpierw był kupiony jeden i się popsuł, a potem drugi i też się popsuł :D

    OdpowiedzUsuń
  28. ooo coś nowego :p
    no super :)

    OdpowiedzUsuń
  29. A bym sobie zjadła... :P

    Zapraszam do obserwowania:
    www.diane-fashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  30. teeeeez mogłabym je jeśc codziennie, jednak ja wolę te z kapustą i grzybami oo mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Podoba mi się Twój zegarek , gdzie można go kupić ?
    Magda z http://laplusmignonnevie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  32. srednio apetycznie to wygląda, powiem szczerze.

    OdpowiedzUsuń
  33. Wygląda to pysznie. Do twarzy Ci w fartuchu ;) Liczę na więcej takich postów ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. wygląda smakowicie :) Prosimy o więcej takich postów :)

    OdpowiedzUsuń
  35. mmm moje ulubione danie ;) tylko, że ja dodaję do farszu jeszcze ser i pieczarki ;D

    OdpowiedzUsuń
  36. Mniami ;D Uwielbiam robić i wcinać krokiety ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Właśnie wpadłam na Twojego bloga, zaczynam przeglądać posty, trochę mi zejdzie, ale po tych paru chyba warto. Jedyne czego się nie robi - jeśli chodzi o przepis, to nie smaży się na oliwie (w ogole niczego nie powinno się na niej smażyć, tylko do sałat itp.)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  38. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
    I have always disliked the idea because
    of the costs. But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on numerous websites for about a year and am anxious about switching to another platform.
    I have heard fantastic things about blogengine.net.
    Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
    Any help would be really appreciated!

    Also visit my web-site ... how to replace head gasket

    OdpowiedzUsuń

FOLLOW ME @DAJANASZYMKOWIAK